Aldrig give op!

20140605-090405.jpg

Follow my blog with Bloglovin

Så er der ikke længe til Aarhus City Halvmarathon. Det mål jeg satte for mig selv – efter at de højere magter havde besluttet sig for at bænke mig til sofaen med flere forskellige udfordringer. Diverse prolapser og protusioner i nakken, en ledlåsning i lænden (som jeg frygtede var en ny prolaps), og så lige for at toppe det hele – en vinterbadeulykke d. 27. december som skar min hæl godt og grundigt op. Så det blev til to måneder i ekstra smerte på sofaen og med krykker, hvilket ikke gør noget godt for en krop der i forvejen ikke fungerer alt for optimalt, med nakke-ryg-skulder-arme-problematikker.

Meeeeeeenn – jeg har jo ligesom prøvet at være sendt til tælling før, da jeg ikke kunne gå, grundet prolaps i lænden for nogen år tilbage. Så selvom alle problemerne forståeligt nok aktiverede en masse tanker og bekymringer fra tidligere, så var der også noget andet der blev aktiveret. Og det var troen på -og visheden om at jeg kunne kæmpe mig tilbage. Tilbage til at have et bevægeapparatet som ikke svigter mig mere end at jeg selv nogenlunde kan kontrollere – og tilbage til at jeg kan få lov at løbe en tur når jeg ønsker det, fordi det betyder så uendeligt meget for mig, og fordi jeg bruger løb som aktiv smertelindring, som forhøjelse af min livskvalitet, som min fælles interesse med min mand og som en del af min identitet som et nogenlunde sundt(ja sundt – til trods for diverse dårligdomme – derfor kan man vel godt have en sund selvopfattelse!) og som et aktivt menneske.

Mit første problem var al den muskelmasse jeg mistede ved at stort set at ligge ned i to måneder. Dernæst havde jeg den udfordring at såret helede uendeligt langsomt grundt dybden på såret. Jeg startede stille og roligt op med lidt øvelser af kroppen. Man kan foreksempel godt lave planke med kun en fod, og stille og roligt fik jeg lidt gang i kroppen igen, frem til den første tur med løbesko, som du også kan læse om herinde. Og grundet min nakkeproblematik var det faktisk ret fint at jeg har været tvunget til at løbe på forfoden/mellemfoden for det tager også lidt tid at vænne sig til.

På et tidspunkt i slutningen af april begynder jeg også at træne lidt sprint. De korte lynhurtige distancer er klart min spidskompetence – jeg elsker det. Og den slags træning passer også min nakke og min fod ret godt og jeg tror ikke det varer længe før jeg skal prøve at opstille til et løbestævne.

Men først havde jeg jo lige et mål og et løfte til mig selv: Aarhus City Halvmarathon 2014!

På det seneste har en af mine udfordringer været at jeg ikke har været ude på længere distancer. Det højeste jeg har været ude på forinden er 12,12 km. Og derudover består min sprinttræning i aktivering af korte muskelfibre. Til langdistanceløb skal du hovedsageligt bruge lange muskelbre. Så jeg besluttede mig for at prøve en teknik jeg engang har læst om. Jeg vil løbe-gå de 21.095 km. Metoden består i løb 5 minutter og hurtiggang i et minut igennem hele turen. Teorien er at du løber hurtigere i de 5 minutter end du ellers ville have gjort, og at pauseminuttet kan skåne din krop en hel del. Og teorien er også at man ikke behøver at miste ret meget tid – tværtimod har jeg kunnet læse mig frem til flere personlige rekorder som følge af metoden.

Så Aarhus – når du ser mig komme gående i rask trav på søndag, så er jeg altså ikke gået i stå. Så følger jeg bare min plan. Og umiddelbart vil min største forhindring være mig selv og om jeg kan styre mig ift at holde planen. Jeg kan ikke fordrage at blive overhalet – og hvis der er overskud på de sidste kilometer an jeg også frygte at jeg kan finde på at springe pauser over. Det vil kun være okay i et scenarie: Jeg har ingen anelse om hvilken tid jeg kommer ind på – men hvis jeg nærmer mig en tidsgrænse lige omkring de to timer – så kan det da godt være jeg lige giver den lidt ekstra gas til sidst for lige at komme under de to timer. Men jeg har som sagt ingen anelse overhovedet om hvad min tid bliver.

Jeg glæder mig til en fantastisk løbefest sammen med 11.999 andre løbere i Aarhus. Jeg glæder mig over at være tilbage – og jeg ved at selv hvis min krop svigter min igen og igen – så rejser jeg mig. Man skal ALDRIG give op!

Leave a Comment