Om fordomme og overbevisninger

Find din egen vej.
Hvordan kan man sigte efter at løbe et Halvmarathon, samtidig med at man er syg og dårlig i bevægeapparatet. Hvordan er det overhovedet muligt at træne, samtidig med at man har ondt? Og hvordan er det muligt at forene identiteten som sund og træningsaktiv med den del af mig der ikke virker så godt?
På en måde vil jeg næsten sige – at for mig er det faktisk det eneste rigtige at gøre. Ikke at det er nemt. Det er i perioder besværligt og tungt, og jeg bliver hele tiden konfronteret med at der er noget galt med bevægeapparatet. Hvis jeg helt lod være med at træne, kunne jeg jo få lov at blive i en illusion om at jeg da sagtens kunne hvis jeg ville. Men jeg har så valgt den anden løsning, hvor jeg hele tiden forsøger at skubbe en lille smule til nogen fysiske grænser, der forhåbentligt på sigt styrker mig. Men jeg rammer tit lidt ved siden af, og får godt nok skubbet lidt til grænserne, men kommer måske desværre også til at træde lidt ind over dem, og må nogen gange “betale” et døgns tid eller lignende med smerter og træthed. Min krop bliver dårligere end udgangspunktet hvis ikke jeg træner, så det er farligt for mig at have en periode hvor jeg ikke træner og det er en del af min lægeordinerede medicin. Men også på det mentale plan kan jeg mærke at jeg føler mig stærk og godt tilpas når jeg har trænet, og til gengæld slatten, håbløs og opgivende(altså næsten) når ikke jeg har trænet. Jeg taler meget om træning og om mine mål. I virkeligheden træner jeg ikke ret meget – ihverfald ikke så meget som de fleste tror. Lige nu kun 1-2 gange om ugen + lidt daglige småøvelser. Og alligevel fylder det så meget i min identitet. Hvorfor? Fordi det giver giver mig en følelse af selv at kunne gøre noget, og giver mig følelsen af at jeg selv tager ansvaret for min egen situation. Og min livsstil – og det billede jeg har af mig selv, min identitet – er tæt forbundet med at være aktiv og at træne. I mine virkeligt dårlige perioder hvor jeg slet ikke kan træne, kan jeg godt finde på at tage træningstøj på og gå rundt i, bare for at være lidt tættere på mit eget selvbillede. Så kan man jo diskutere om det er noget jeg burde gå i terapi eller lignende over – men det vil jeg altså ikke. Jeg elsker at træne, jeg elsker at tale om at træne og jeg elsker at tænke på træning.
Og når det nu er sådan jeg har det, hvordan balancerer jeg så de overbevisninger, samtidig med at jeg nogen gange skal forholde mig til andre menneskers fordomme om at man da ikke kan være syg og samtidig træne?!!? Og da slet ikke træne op til et Halvmarathon. Først og fremmest så bliver jeg lidt træt af og skuffet over at nogen mener at vide bedre end en selv – hvad jeg kan og hvad jeg ikke kan. For min motivation er det jo guld værd at have et Halvmarathon at sigte efter, når jeg nu er det afsindige konkurrencemenneske som jeg er, selvom det til tider virker håbløst. Men det sikrer mig en kontinuerlig indsats, og det får mig ud af døren, når intet andet virker. Og jeg er da også indstillet på at det er muligt at noget af den Halvmarathon bliver gennemført gående. Men gennemført – det bliver den!!
Jeg bliver bare nogen gange lidt træt af at høre at jeg nok lige skal passe lidt på med at træne for meget – eller være for begejstret – eller råbe HALVMARATHON! for højt, for så er jeg da vist ikke såååå syg. I skulle bare vide…..
Men jeg har ikke et mål om at gå og retfærdiggøre eller forklare mig overfor nogen. Jeg er mig (heldigvis for det – alle andre er jo optaget) og jeg vil til enhver tid altid forsøge at få det bedste ud af situationen, og få vendt hele møget til noget positivt og meningsfuldt på en eller anden måde, hvilket træningen netop er for mig – og jeg kan forstå at det også er lykkes mig at inspirere andre imens jeg taler om det. Det er jo fantastisk og jeg håber alle vil finde deres egen vej/overbevisning/identitet, og så springe op og falde ned i forhold til andre menneskers fordomme, som jo er så fuldstændigt irrelevante for dig!
Use what you got – do whatever it takes!

Leave a Comment